Övergivet

Det övergivna och ifrånsprungna är fascinerande. Att betrakta spåren av det som varit, ger tillfälle att fundera över varför samhället ser ut som det gör idag och även bli ödmjuk inför att vårt sätt att leva idag har möjliggjorts av tidigare generationers innovationer och hårda slit. Bilderna här är tagna i Värmland med omnejd, men letar man så finner man spår av vårt industri- och släktarv lite överallt.



Min fru har en nyfunnen fascination för ödetorp, och hon lyckades få fatt i information om ett intressant område i Värmland. Den här platsen är övergiven sedan snart 40 år. En egensinnig man var den siste att bo här. Han samlade på diverse militärfordon och hade en tanke om att åka till Sydamerika och hitta en Inca-prinsessa. Historien förtäljer dock inte om han lyckades.


Att besöka en sådan här plats är för mig att betrakta spåren och försöka förstå hur den som bott här har levt sitt liv. Naturligtvis är det bara en ögonblicksbild jag får, men utifrån plats, tidsperiod, omgivningar och annat går det att bilda sig en uppfattning.


En bygd som tidigare sjudit av liv är idag mycket glesbefolkad, och skogsbruket är den dominerande näringen.


Ett tecken på att bygden tidigare varit betydligt mer full av liv är den gamla skolan.
Man kan nästan se framför sig hur barnen kom springande i klungor på morgonen från de torp som låg utspridda i bygden, vart och ett sannolikt med ett flertal barn i hushållet. Här skulle de lära sig att läsa, skriva och räkna och precis som idag var det nog så att de med bäst förutsättningar i skolbänken sedan lämnade sin hembygd för att söka bättre möjligheter i en större ort.


Kanske tog man sig till närmsta ort med tågförbindelse och löste där en enkelbiljett, 3:e klass, till en ort där industrin blomstrade.


Kanhända att man hamnade i Bergslagen, där gruvnäringen blomstrade och en betydande del av Sveriges välstånd byggdes upp. Det är idag svårt att föreställa sig hur många människor som tidigare arbetade inom gruvnäringen, och hur många välmående samhällen som fanns i den trakt som idag till betydande delar brottas med avfolkning.


Den industri som en gång byggdes upp med hjälp av kapital och hårt arbete har sedan länge förlorat lönsamheten. Både kapital och arbetare har dragit vidare till nya branscher och plaster. Kvar blir de fysiska avtrycken en stund till, innan naturen gjort sitt för att begrava historien.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Nya vinklar

Långsynt..