Mer IR-experiment

Det är riktigt roligt att testa sig fram med ett IR-filter! Något att vara uppmärksam på är att inte alla digitalkameror lämpar sig att fota IR med. Det har att göra med i vilken utsträckning filtret som sitter på kamerans sensor släpper igenom infrarött ljus. Min Fujifilm x-pro1 fungerar hyfsat bra.



Nästa problem är att hitta ett objektiv som lämpar sig för IR-foto. En vanligt problem är så kallade "hot spots", vilket innebär att centrum av bilden blir betydligt ljusare och får lägre kontrast än resten. Objektiv är ju konstruerade för att ge bra prestanda i den synliga delen av ljusspektrumet, och är alltså inte optimerade för längre våglängder. Jag använder ett fujinon 35mm/1,4 som är relativt bra för ändamålet.



Ytterligare en utmaning är att välja rätt IR-filter. Det finns ett antal olika att välja på som skiljer sig åt genom att vara olika genomsläppliga för synligt ljus. Mitt filter klipper kortare våglängder än 720 nm, och håller man det mot en stark ljuskälla så ser man att det släpper igenom ett svagt rött ljus. Ett filter som klipper vid 950 nm släpper dock inte igenom synligt ljus alls.



Som om inte detta vore nog, kommer sannolikt heller inte kamerans autofokus att fungera. Du måste alltså fokusera manuellt, och dessutom känna till att det krävs en annan fokusinställning för infrarött ljus jämfört med synligt ljus. Många äldre manuella objektiv har en särskilt avståndsskala för IR.



Har jag inte skrämt bort dig än, så kan jag ju också nämna att du inte ser vad du fotograferar när filtret sitter på och att dina slutartider kommer att vara i storleksordningen 5-30 sekunder :-) Du måste alltså använda stativ och komponera bilden utan filtret. När du är nöjd skruvar du på filtret och börjar experimentera.

Väl hemma återstår en hel del skruvande i lämpligt bildbehandlingsprogram, där du får justera vitbalansen (bilden är knallröd från början) och leka med färginställningar tills du når önskat resultat. Lycka till!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Nya vinklar

Långsynt..

Solsemester