Nattfotografering

Nattfoto är intressant. Vid klart väder och fullmåne är det så ljust att det inte behövs andra ljuskällor för att fotografera. Ett stativ krävs dock. Och kan du inte göra kamerainställningarna samtidigt som du blundar kan det vara en bra idé med en liten lampa av något slag (pannlampa är smidigt).

Jag var ute för några nätter sedan och tog några bilder med vidvinkelobjektiv (15 mm). Använde bländare 5,6 för att få ett hyfsat bra skärpedjup, vilket gav slutartider på 15-30 sekunder. Ju längre brännvidd och tid, desto större blir problemet med avlånga stjärnor pga jordrotationen (vilket ju inte behöver vara ett problem, det kan ju vara en avsedd effekt också). Månen blir ju inte heller särskilt verklighetstrogen. Antalet bländarlameller och bländaröppningens storlek avgör utseendet.

Jag tycker att naturen är väldigt vacker på natten. Stillheten är påtaglig och man nästan skäms om man hostar till; man liksom stör på något sätt.. Ljuset är väldigt speciellt och ger speciell karaktär åt landskapsbilderna. Ibland kan man också komma riktigt nära viltet under natten - i mina trakter framför allt rådjur och älg. Har inte sett vare sig lo eller varg än, annat än från bilen, men man vet ju aldrig :-)


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Nya vinklar

Långsynt..

Solsemester